EnergieID is een initiatief van Diedrik Kuypers en Vincent Dierickx. Ze ondervonden in 2010 hoe weinig mensen inzicht hadden in hun verbruik en besloten hun expertise (resp. IT-ontwikkeling en energiemonitoring) te bundelen. 1 juli 2011 ging EnergieID live.
Wat toen nog als hobby startte, vroeg begin 2014 een betere structuur. De goesting om professioneel te worden was er, de marktvraag ook. Na uitgebreid onderzoek vonden ze dat een coöperatieve aanpak met sociaal oogmerk de beste oplossing op lange termijn zou zijn. Mede dankzij de steun van Ecopower, Beauvent en de Bond Beter Leefmilieu was EnergieID cvba-so op 17 september 2014 een feit.
Door haar coöperatieve structuur met sociaal oogmerk kan EnergieID diensten aanbieden op een professionele manier, maar wel met een duidelijk maatschappelijke focus. De coöperanten bewaken mee de integriteit van het platform. Als sociaal oogmerk werd gekozen om mee te bouwen aan een ecologisch duurzame, sociaal rechtvaardige en economisch stabiele maatschappij.
Het lidmaatschap van EnergieID is open voor organisaties die diensten willen ontwikkelen rond ons online platform. Alle coöperanten zijn mede-eigenaar en hebben één stem op de algemene vergadering, ongeacht de hoeveelheid aandelen. Zo kan een langetermijnvisie ontwikkeld worden waarbij klimaatactie en samenwerking het primaire doel is, niet de financiële winst.
Het platform wil een unieke en veilige haven zijn voor verbruiksgegevens van gezinnen en bedrijven. De verzamelde gegevens worden niet misbruikt voor reclame- of andere commerciële doeleinden. De gebruiker beslist zelf met wie hij/zij gegevens deelt. De gebruiker kan het platform ook gebruiken zonder gegevens te delen. Ingebrachte gegevens zijn steeds exporteerbaar.
Heeft een achtergrond in energie-efficiëntie en energiebeheer. Verkocht in een vorig leven high-end energiemonitoring en zag snel de nood voor een eenvoudig en toegankelijk platform rond energie en klimaat. Startte met Diedrik EnergieID in 2011 en reist sindsdien met plezier het land rond (liefst met trein en plooifiets) om medestanders en gebruikers te vinden. Hij krijgt verder nog energie van zijn prachtig gezin, van muziek, al dan niet zelf aan het drumstel, of van late discussies bij een goed glas Belgisch bier. Hij werkt nog deeltijds voor het ingenieursbureau Efika Engineering cvba.
IT-fundament en mede-oprichter van EnergieID. De man die de vraag "Ken je iemand die een website rond energie kan bouwen?" beantwoordde met "IK!" en sindsdien zelden een seconde NIET aan het platform denkt. Zowat alles wat u ziet op deze pagina is door zijn vingers gegaan. Niet vies van grafisch en stylistisch werk. Allround en perfectionist. Krijgt verder nog energie van een lange klim op de koersfiets, een rondje lopen, of van er met het gezin op uit te trekken.
Data Scientist, researcher en projectingenieur. Focust zich op de achterliggende intelligentie van het platform en brengt deze meteen opensource via OpenGrid. Krijgt verder nog energie van gitaar en saxofoon spelen bij zijn coverbandje en van de wereld verkennen met de rugzak.
De junior van het team. Bewees kennis en kunde vanuit onze samenwerking met de studentencoöperatie CORE cvba-so. Schudt websites uit zijn mouw alsof het niets is. Focust zich op de frontend, eindgebruikersbeleving en de ontwikkeling van een échte app. Vertoeft graag met zijn scoutsmaten op café, voor een scherm met Netflix of waarom niet, in een zetel met een goed boek.
Ook op maandagavond, want dan ontwikkelen we mee Open Source energieanalyses met OpenGrid. Ben je ook gebeten door Python, Data Science en Smart Grids of denk je liever na over de concepten? Kom dan zeker eens een kijkje nemen tijdens één van onze meetings, of ga zelf thuis met de code aan de slag.
Ook de code die wij achter de schermen gebruiken voor onze integraties is Open Source beschikbaar via onze Github-pagina.
De klimaatverandering vereist samenwerking. We zijn trots dat ons platform gedragen wordt door een diverse en groeiende groep coöperanten. Via specifieke diensten en groepen kunnen ze u helpen in het uitwerken en realiseren van een goed energiebeheer in uw gezin, organisatie, wijk of gemeente. Tegelijk controleren ze als coöperant mee het reilen en zeilen van de firma en staan ze achter onze sociaal oogmerk om mee te bouwen aan een ecologisch duurzame, sociaal rechtvaardige en economisch stabiele maatschappij.
Naast de vier medewerkers zijn de huidige coöperanten: