Nieuwsbrief - Januari 2019

donderdag 18 januari 2018

Vooreerst wensen we jou en je familie het beste voor 2019! Het is lang geleden dat je via deze weg nog iets van ons hoorde. Geen nieuws, goed nieuws in dit geval, want we hadden onze handen vol met nieuwe ontwikkelingen en projecten. Veel te vertellen dus!


Even terugblikken

We hebben vorig jaar best veel gerealiseerd. Zo kan je nu afvalmeters aanmaken, zijn de groepsrapporten sterk uitgebreid, zijn we GDPR conform en zijn we gelanceerd in Portugal, Italië, Frankrijk en Duitstalig België.  

Daarnaast blijven we werken aan datakoppelingen met andere systemen. Ons aanbod aan integraties is sterk uitgebreid, ook in het buitenland. We bieden sinds kort ook webhooks aan en je kan de grafieken via deelbare links integreren in andere websites. En mits jouw toestemming, kunnen nu ook andere apps data komen ophalen via onze API. Meer info hierover op https://api.energyid.eu.

Tot slot: om ingave te versnellen heeft elke meter nu een eigen QR-code - klik op de meternaam om ze rechtsboven te vinden - die je kan uitprinten en naast je meter hangen. In een volgende stap dromen we ervan de meterstanden gewoon via de camera en tekstherkenning op te nemen.

 

Hoe we met data het verschil kunnen maken

Heb je onze bijdrage aan Knack Factchecker van vorige week gezien? Dankzij een eerder onderzoek konden we een stelling van een grote bouwpromotor nuanceren. Dat de journalist bij ons uitkwam is een mooi compliment.

Mede door jouw inbreng beschikken we momenteel over de grootste dataset in Vlaanderen inzake energieverbruik van woningen en scholen. Die dataset laat jou toe om je kwalitatief te vergelijken met anderen, maar kan bijkomend inzichten verschaffen die volgens ons een grote maatschappelijke waarde hebben. In 2019 onderzoeken we graag verder hoe we als coöperatie met sociaal oogmerk meer impact kunnen hebben op het beleid en de energietransitie.

 

Educatieve trajecten op scholen

Een klimaatmars van 75.000 mensen is blijkbaar niet genoeg om het land of de politiek te beroeren. Hopelijk kan de jeugd met haar acties ons tot meer collectieve daadkracht bewegen. Zelf vinden we het erg belangrijk de jeugd mee te krijgen in de energietransitie en daarom hebben we de voorbije maanden meegewerkt aan tal van projecten in het onderwijs.

Een mooi voorbeeld van een educatief project is onze samenwerking met GoodPlanet vzw. Zij lanceren binnenkort het gratis educatieve platform GoodSchoolDigiTool.be. Het is een digitaal platform dat de energie-, water-, afval-, transport- en voedingsgegevens van een school presenteert op maat voor leerlingen uit het basis- en 1e graad middelbaar. Voor elk thema kan zo op basis van echte meetgegevens in de klas gewerkt worden. De gegevens kunnen eventueel door de leerlingen zelf ingegeven worden. Heb je als school zin om mee te doen? Word dan lid van de GoodSchools groep!

 

Energiebeheer in scholen

Naast educatie is ook een goed energie- en waterbeheer in scholen belangrijk. De budgetten kunnen beter naar leermiddelen gaan  dan naar waterlekken of energieverspilling, niet? Ook hier zetten we mooie stappen. We zijn op korte tijd gegroeid tot net geen 900 schooldossiers. Nog één te gaan! 😃 

De sterke groei realiseerden we voornamelijk dankzij het project Klimaatscholen2050 van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Door dit project bieden we aan alle Katholieke Scholen in Vlaanderen een gratis automatische monitoring aan. Lees hier hoe je van start gaat.
Daarnaast zijn we gekozen door enkele GO! scholengroepen om hen te ondersteunen.

 

De juiste energie op het juiste moment

Om ons energienet 100% hernieuwbaar te maken, moeten we ons verbruik beter kunnen afstemmen op de beschikbare energie. Midden dit jaar komen (eindelijk!) de eerste digitale meters. Tegen dan wil EnergieID klaar zijn om die toestroom aan gegevens te verwerken tot nuttige inzichten. Maar we gaan ook verder en bouwen momenteel samen met de Gentse burgercoöperatie EnerGent aan een open-source centraal regelsysteem (cVPP) om onze huizen slimmer te laten omgaan met energie. Gezien de technische moeilijkheid, doen we dat maar beter samen. Meer info de komende maanden...


Zo, dat was het voor deze nieuwsbrief. We blijven uiteraard met plezier jouw voorstellen ontvangen. Laat gerust iets van je horen!

Het EnergieID-team
Vincent, Diedrik, Jan en Max