Nieuwsbrief - Mei 2020

vrijdag 1 mei 2020

Hopelijk gaat alles goed met jou en je familie. Het zijn vreemde tijden, maar we proberen hier ook iets goed uit te halen voor ons en onze planeet. We hebben alvast veel positief nieuws voor jullie!

Heb je al een digitale meter? Importeer vanaf nu je gegevens.

De digitale meter, je kan voor of tegen zijn, maar deze opent de deur naar een betere opvolging en een slimmere sturing van je energieverbruik. In afwachting van een moderne Fluvius API, waarmee wij jullie verbruiksgegevens automatisch kunnen ophalen, voorzien we alvast een Digitale Meter Import voor de daggegevens die je kan downloaden op het energieportaal van Fluvius.

Nieuwe integraties

Je kan je digitale meter ook lokaal uitlezen via de P1 of S1 poort en de gegevens automatisch doorsturen naar EnergieID. Naast enkel bestaande toestellen ondersteunen we nu ook 2-Wire 2-Wire LoWi en Maxee Maxee.

Ook op vlak van zonnepanelen hebben we veel vooruitgang geboekt. Van volgende merken kunnen we voortaan je zonneproductie rechtstreeks uitlezen:

Sunny Portal (SMA) Enphase FusionSolar (Huawei) SolarEdge Solar-Log IZEN monitoring

Shayp Shayp, een Belgische startup die onder andere slimme watermeters verdeelt, is de eerste partij die onze vernieuwde webhooks gebruikt. Zo kan Shayp zelf de integratie aanmaken en automatisch gegevens naar je dossier sturen. Handig toch?

Bekijk alle integraties


Wil je nog andere systemen koppelen, laat het ons zeker weten!

Vanaf volgende maand meer inzicht in je verbruik

Met steun van de Provincie Antwerpen wordt de maandelijkse mail in een nieuw jasje gestoken. Indien je EnergieID-dossier automatisch aangevuld wordt, zal je vanaf 1 juni via e-mail een aantal cijfers over de voorbije maand ontvangen. Gedaan met de droge herinneringsmail dus.

Ook een nieuwe versie van ons platform is bijna klaar en zal 1 juli, op onze 9e verjaardag, gelanceerd worden. Wat mag je zoal verwachten? Grafieken op dagniveau, zelfconsumptie-indicatoren, een nieuwe benchmark... en een heel nieuwe maar toch vertrouwde look.

Oproep van jouw gemeente: doe mee!

Als EnergieID-gebruiker kan je een belangrijke rol spelen in het klimaatactieplan van je gemeente. Zowat elke grote stad of gemeente is nu actief op ons platform. Hierbij dus een warme oproep om zeker mee te doen. Ga naar Groepen, geef jouw gemeente of provincie in de zoekbalk in en klik bij de groepen die je interesseren op 'deelnemen'. Wil je met je buren beginnen meten of denk je aan een zinvol klimaatproject? Klop dan zeker eens aan bij de bevoegde ambtenaar.

De juiste energie op het juiste moment

In het energienet van de toekomst moeten we met z'n allen ons verbruik verschuiven naar de momenten waar er veel hernieuwbare energie ter beschikking is. In verschillende projecten bouwt EnergieID samen met burgercoöperaties mee aan een slim open-source regelsysteem (cVPP) om onze huizen automatisch de beschikbare energie te laten volgen. Zo sturen we 16 batterijen aan in Gent in samenwerking met EnerGent, gaan we 3 hybride warmtepompen aansturen in samenwerking met Ecopower en EnerGent en bouwen we binnenkort met verschillende Europese coöperaties verder aan deze technologie in het EU-project RescoopVPP. Werk genoeg!

Voor onze professionele gebruikers: importeer je facturen

We weten het maar al te goed: meterstanden manueel ingeven vraagt veel van onze gebruikers. Automatische meters plaatsen daarentegen kost vaak handenvol geld. De energieleveranciers hebben echter veel verbruiksgegevens ter beschikking. Het was dan ook al lang ons idee om hier meer mee te doen. Dat is dankzij projecten met EOS Oostende, Goodplanet, Katholiek Onderwijs Vlaanderen én Interwaas in een stroomversnelling geraakt. We ondersteunen nu digitale exports vanuit de klantenportalen van Engie Electrabel, Vlaams Energiebedrijf en Eneco. Voor de klanten van EDF-Luminus kan het binnenkort zelfs automatisch.